Kategórie
 
 
 
 
 
 

Vodotesnosť

Situácia ohľadom vodotesnosti hodiniek by sa dala nazvať aj tak, no v žiadnom prípade nie jasná a ľahko pochopiteľná. Keď pochopíte čísla o vodeodolnosti alebo nepriepustnosti, dôležitú úlohu zohráva ich interpretácia a implementácia. Kto by nechcel mať pri výbere hodiniek jasný pohľad na mieru nepriepustnosti. Stačia hodinky s tesnosťou 3ATM, alebo sú lepšie tie so 100M? Na objasnenie problematiky vzťahu hodín a vody môže byť nápomocný nasledujúci text.

Čo treba spomenúť hneď na začiatok je, že výraz „vodotesné“ nezodpovedá realite z hľadiska hodiniek. Ani tie najlepšie hodinky používané na potápanie nie sú vždy dostatočne tesné. Smernice vydané Federálnou obchodnou komisiou USA (FTC) dokonca neodporúčajú výrobcom označovať hodinky ako vodotesné. Odporúčanie nie je povinné, výsledkom čoho je použitie oboch výrazov.

Nová terminológia zaviedla pojem „vodeodolný“. Aby sa predišlo nejednotnosti výkladu, nižšie úrovne odolnosti voči vode boli štandardizované v roku 1990 normou ISO 2281 a vyššie úrovne „odolnosti voči vode“ boli štandardizované normou ISO 6425 v roku 1996. Vo všeobecnosti testy ISO zahŕňajú striedanie teplôt, hĺbok. , tlakov (voda, vzduch) na rôzne časové úseky v pokoji a manipulácii s ovládacími časťami hodiniek. V prípade modelov hodiniek na hĺbkové potápanie sa vykonáva dodatočný test odolnosti voči slanej vode a schopnosti hodiniek vyrovnať sa s pretlakom (simulácia dekompresie). Názorné rozloženie noriem nájdete v priloženej tabuľke.

Z tabuľky je zrejmé, že univerzálnu jednotku na vodeodolnosť nemožno použiť. Najčastejšie nájdete značku v metroch, stopách (M, ft) alebo v jednotkách atmosférického tlaku (ATM, BAR). Práve tlak môže ovplyvniť prenikanie vody do vnútra hodiniek. V priebehu rokov sa systémy ochrany hodiniek neustále zlepšovali. Zdá sa, že dôležitú úlohu zohráva závitová korunka, použitá už v roku 1926 pre model Oyster (ustrice) od známej značky Rolex. Ďalšími dôležitými prvkami pre dobrú vodeodolnosť sú gumové alebo teflónové krúžkové tesnenia, vytvrdzovacia kvapalina nanesená na puzdro, skrutkový uzáver, tlakový ventil a iné. Kombináciou týchto prvkov získavajú výrobcovia hodiniek vynikajúce parametre ochrany proti vode.

Žiadne hodinky, bez ohľadu na ich kvalitu, vám nezaručia, že si svoju nepriepustnosť zachovajú navždy. Ako pri každom spotrebnom tovare, aj v tejto oblasti platia určité zásady. V skratke ide o podcenenie daných vlastností konštrukcie.

Podrobnosti nižšie:

- každý rok a po každom otvorení krytu sa musí vykonať tlaková skúška

- pod hladinou vody sa neodporúča manipulovať s korunkou hodiniek (ani tou so závitom) alebo s tlačidlami

- náhle zmeny teploty spôsobujú rozdielnu rozťažnosť materiálu a vyzrážanie zvyškovej vlhkosti na skle

- po pobyte v slanej vode alebo silne mineralizovanej vode je potrebné hodinky umyť pod prúdom čistej vody

- vyhýbanie sa otrasom pod vodou a pádu hodín na tvrdý povrch

- vyhýbajte sa kontaktu hodiniek s agresívnymi chemikáliami (platí pre hodinky všeobecne)

 
 
 
Navštívili ste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia